DomovStara VrhnikaSvet KSDediščinaDruštvaPrireditvePovezaveGalerijeOglasna deskaOsmrtniceKulturno društvo
Dediščina->Cerkev sv.Lenarta PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Administrator   
Saturday, 29. December 2007

CERKEV SV. LENARTA 

Cerkev sv. Lenarta je bila zgrajna leta 1530, na mestu,kjer je že poprej stala majhna cerkvica. Posebnost je šesterokotni zvonik in dva oltarja iz črnega marmorja.

FOTOGRAFIJE CERKVE SV. LENARTA   podružnica župnije Vrhnika

 cerkev01.jpg  cerkev_egnanje_08.jpg
 cerkev_zima_05.jpg  cerkev_od_dale.jpg
 cerkv_vzhod.jpg  cerkev_iz_hribov.jpg

CERKEV SVETEGA LENARTA-  podružnica vrhniške fare

ZGODOVINA

O cerkvi, ki jo najprej omenja protokol cerkvenih dragocenosti, pravi Albrehtova topografija, da je bila sezidana l. 1530., kar bi odgovarjalo tlorisu. Vsekakor pa je bila to že druga cerkev na tem mestu.

OPIS

Zunanjščina. Cerkev stoji sredi vasi, obdana od pokopališkega obzidja. Dolga je 15.10 m, široka 8.59 m. Pred zvonikom, ki je vzidan v pročelno steno ladje, stoji lopa na dveh stebrih, s trikotniškim čelom. Spodaj četverostran, preide zvonik v višini lopine strehe v štesterostranega. Je nerazčlenjen, line dve dvojni, ostale preproste. Podstrešni zidec se nad kazališči polkrožno dviga. Streha se v strmi valoviti liniji pne do štesterostrane, na oglih ojačene predele, na kateri je baldahin, nošen od šestih volut, ki oklepajo zvonaste odprtine. Baldahinova konkavna streha se ojači v čebuljo z vitkim zaključkom; jabolko, križ. Ladja ima po dve visoki polkrožni okni. S štirimi stranicami deseterokotnika zaključeni prezbiterij je nekoliko ožji od ladje. Obe okni sta visoki, polkrožni, dvoje je zazidanih. K presbiteriju desno je prizidana zakristija. Streha zvonika je iz pločevine, ostala iz opeke.

Notranjščina. Ladja je dolga 7.94 m, široka 6.58 m. Pri vhodu kor na dveh stebrih, nad njim lok, ki odgovarja 3.44 m  širokemu slavoloku. Iz štirih parov dvojnih pilastrov in iznad lokov rastejo sosvodnice, ki nosijo banjasti svod z medalionom v sredi.

Presbiterij je dolg 5.47 m, širok 5.06 m. Sosvodnice nosijo svod vzdolžno polukupolo Barokizacija cerkve, nastale v tlorisu verjetno v 16. stol., je bila izvršena sredi  18. stol.

OPREMA

Glavni  oltar .

Marmor .Nad novejšo pravokotno menzo predela z lizeno ob strani. Ob polkrožni niši barvast okvir; steber, kip. Ogredje. Na ogredju voluti z angeljema. Atika je pomaknjena v ozadje, v njej je doprsna slika sv .Uršule , 0., pl., 41 X 55, dobro delo. Nad atiko sodoben kip sv .Mihaela. Konec 17 .stol.

Kipi sv .Lenarta, Boštjana in Andreja v nastavku so novi.           

Levi stranski oltar je enak glavnemu. Oba sta se nahajala prvotno v župni cerkvi na Vrhniki. V atiki slika sv. Marije Magdalene , nad njo svetniška soha; kipi Kristusa, sv. Florijana in Janeza Nep. v nastavku so novi.

Desni stranski oltar je nov, delan po vzorcu ostalih dveh, le v svetlejšem kamnu.

Literatura in viri.

P r o t o k o l a  i z  l. 1526 in 1631. -V a l v a s o r  E KH K VIII, 783. Škofijski in farni arhiv.

 

    oltar iz črnega marmorja

oltar_2.jpg

       slika_na_bandirju_simona_ogrina.jpgslika  na bandirju
 bandir_sv_lenarta.jpg bandera s poslikavo Simona Ogrina  oltarji_v_cerkvi.jpg

 

stranski_levi_oltar.jpg  stranski_desni_oltar.jpg
         STRANSKI LEVI OLTAR
           STRANSKI DESNI OLTAR

 

slika_nad_oltarjem_glavnim.jpg sv_florijan.jpg

         SLIKA NAD OLTARJEM Z DVEMA AGELOMA                                              SVETI FLORIJAN

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                   


 
Stara Vrhnika 01.avgust.2008:  Jozi Krvina & Bojan Mesec &  Joomla.org